Hortensia snoeien - hoe, wanneer?

Gepubliceerd op 29 april 2023 om 20:19

Het snoeien van hortensia's kan per soort verschillen. Hieronder vind je algemene tips voor het snoeien van hortensia's:

Timing: Het beste moment om een hortensia te snoeien is vlak na de bloei, in de late zomer of vroege herfst. Op deze manier heeft de plant voldoende tijd om nieuwe bloemknoppen te vormen voor het volgende jaar.

Verwijder dode takken: Begin met het verwijderen van dode of beschadigde takken. Deze takken kunnen een bedreiging vormen voor de gezondheid van de plant.

Snoei uitgebloeide bloemen: Als je een hortensia wilt snoeien om de grootte of vorm te beheersen, kun je het beste de uitgebloeide bloemen verwijderen. Snoei de takken net boven de eerste set gezonde bladeren.

Snoei bij verjonging: Voor het verjongen van een oudere hortensia kun je de oudste takken helemaal tot aan de grond afknippen. Dit kan een dramatische verandering van de vorm van de plant veroorzaken, maar het zal de plant stimuleren om nieuwe scheuten te produceren.

Niet snoeien van nieuwe knoppen: Als je wilt genieten van de bloemenpracht van je hortensia in het volgende seizoen, moet je de takken niet snoeien tot de nieuwe knoppen zichtbaar worden. Deze knoppen worden gevormd in de herfst van het jaar ervoor en als je ze afknipt, zal de plant geen bloemen produceren.

Het snoeien van hortensia's kan enige ervaring en zorgvuldigheid vereisen om de plant niet te beschadigen en de bloei van de volgende jaren te verzekeren. Het is daarom aan te raden om een professionele hovenier te raadplegen als je twijfelt over hoe je jouw specifieke hortensia moet snoeien.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.